16jun

Nieuwe afzetmarkten van toenemend belang

Nieuwe afzetmarkten in Oost-Azië en Noord-Afrika worden van toenemend belang voor de Nederlandse zuivelexport. Dit blijkt uit de jongste exportgegevens van de Europese Commissie.

De bekende afzetmarkten blijven ook nog een grote rol spelen, maar opvallend is de reeks nieuwe ‘grote’ bestemmingen. Zo is Japan in de eerste vier maanden van dit jaar de grootste afzetmarkt voor Nederlandse kaas buiten de EU, vóór Algerije, Zuid-Korea en de Verenigde staten. Voor magere melkpoeder is Thailand opeens de grootste afzetmarkt, vóór China, de Filippijnen en Algerije. De belangrijkste bestemmingen voor Nederlandse boter zijn de Verenigde Staten, Singapore en Egypte. De grootste markt voor volle melkpoeder is Koeweit.

Export blijft toenemen

Vanwege de nog altijd stijgende melkaanvoer, is het begrijpelijk dat Nederland meer moet exporteren. Al wordt er ook een aanzienlijk deel van de productie in interventie of eenjarige opslag gezet; sinds begin dit jaar een goede 37.000 ton magere melkpoeder.

Toch blijft de export dus toenemen. De Nederlandse kaasafzet binnen de EU steeg met 19%, de export naar landen buiten de EU steeg met 14%. De grootste exporttoename (buiten de EU) werd geboekt bij boterolie. Daarvan steeg de uitvoer in de eerste 4 maanden van dit jaar met 356%, van 3.000 ton naar 13.700 ton.

Exportbestemmingen zijn nog niet bekend. De export van boter steeg met een derde naar 9.100 ton en de export van condens steeg met bijna 9% naar 70.500 ton.

Bron: Boerderij.nl

Tags:
Webredactie

Wij helpen ondernemers, die hun producten of diensten willen exporteren naar de Verenigde Staten, Canada en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Onderzoek - Exportadvies - Inc Registreren - Export Begeleiding Vanuit ons hoofdkantoor in Florida helpen we je met marktverkenning, partnersearch en sales- & marketing ondersteuning.

Leave a reply

Aankomende evenementen

Contact Informatie

Van Holland Group BV

Hoofdkantoor
Icarusweg 8 A
8938 AX Leeuwarden NL

Kantoor Utrecht
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht NL

United States of America

Van Holland Group Inc.

Headquarters USA
1222 SE 47th Street,
Cape Coral FL 33904

Miami Office
701 Brickell Avenue
Suite 1550 – Miami FL 33131

Scroll to top