Optimaliseer je internationale structuur en bescherm je Nederlandse bedrijf

€ 5000

gemiddeld

Opstartkosten voor advocaat en accountant in de USA

Marktentree Amerika

Optimaliseer je internationale structuur

Het bekende spreekwoord “Eén BV is geen BV” is zeker van toepassing als je zaken gaat doen in de USA. Wil jij zaken gaan doen met (semi) overheden of grote partners? Dan is het hebben van een eigen Inc. een must.

Ook overheid subsidies of cofinanciering kan alleen als je beschikt over je eigen USA BV. En denk ook aan je aansprakelijkheid. Het gaat te ver om op deze pagina juridisch advies te geven. Dat doen we altijd in een persoonlijk gesprek op basis van een risico profiel en structuur analyse.

document-01
Asset Protection

Zorg voor een goede bescherming van jouw bedrijf, ook bij een claim.

skills (1)
Accountant

Zaken doen in de USA betekent ook belasting betalen aan de IRS

Bescherm je Nederlandse bedrijf

Ga je als Nederlands bedrijf zaken doen in de Verenigde Staten, dan wil je jezelf beschermen tegen claims en aansprakelijkheid. Door het oprichten van een Nederlandse Export BV of een Buffer BV zorg je voor een internationale structuur. Ook voeg je een extra zekerheidslaag toe. Vraag altijd je accountant om advies wat voor jouw situatie de beste keuze is.

Daarna zal je een keuze moeten maken tussen een Inc. of een LLC. De meeste bedrijven zullen kiezen voor een Inc. omdat ze dan zelf niet aansprakelijk gesteld kunnen worden. Heb je een dienst of product wat wordt gebruikt in de voedingsindustrie of in de gezondheidszorg en gaat er wat mis zijn de claims niet te overzien. Zorg dat je je hier tegen beschermt.

Ook voor grote overheidsopdrachten wordt altijd een keuze gemaakt voor een Amerikaans bedrijf met een Inc. of LLC. Ben jij een Nederlands bedrijf en heb je geen Inc. zal de opdracht jou niet gegund worden. Dit heeft ook weer met aansprakelijkheid te maken.

INC of LLC?

We krijgen best vaak de vraag: “Moet ik nou een LLC of een INC beginnen?”. Ook doen er op diverse fora de meest wilde verhalen de ronde. Tel daar bij op dat het meest gegeven antwoord is “dat hangt er van af” en we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer zien.

 

Amerikaanse Bedrijfsentiteiten

Er zijn twee hoofdtypen Amerikaanse bedrijfsentiteiten: de “corporation” die je herkent aan het woord INC en de “Limited Liability Company” afgekort als LLC.

Afgezien van de INC en de LLC zijn er nog meer vormen zoals bijvoorbeeld een S-corp, General Partnership of een Series LLC. (overzicht) We gaan hier alleen dieper in op de twee meest bekende vormen Voor een niet-inwoner van de VS die een nieuw bedrijf opricht, is het van cruciaal belang om de verschillen tussen de soorten Amerikaanse bedrijfsentiteiten te begrijpen. Bedrijfsentiteiten worden altijd gevormd volgens de staatswet in plaats van de federale wet.

Omdat elke staat zijn eigen wetten maakt, verschillen de specifieke regels en vereisten van staat tot staat. Een zakelijke entiteit heeft automatisch het recht om zaken te doen in de staat waar deze is opgericht. Maar om zaken te doen in een andere staat, moeten ze zich daar registreren om zaken te mogen doen. De definitie van “zakendoen in een staat”, zoals zoveel dingen, verschilt van staat tot staat, maar er zijn gemeenschappelijke thema’s om rekening mee te houden.

Elke staat heeft zijn eigen namenregister. Bij het registreren van een nieuw bedrijf wordt de voorgestelde naam van het bedrijf alleen in de betreffende staat aangeduid. Daarom is een bedrijfsnaam alleen beschermd in de staat waar deze is opgericht en in elke staat waarin deze is geregistreerd om zaken te doen.

Verschil INC en LLC

Onderstaande overzicht is algemeen en ter informatie. Je kan er geen rechten aan ontlenen. Neem altijd contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie kan dan in overleg met een advocaat en accountant gekeken worden naar de beste oplossing. Er is op internet heel veel te vinden over het verschil tussen een INC en een LLC. Alleen gaat het 9 van de 10 keer over wat goed werkt voor Amerikanen. Als je als niet-ingezetene zaken wilt doen gelden er weer hele andere regels. Ook is er helaas geen opruimdienst op internet en dus kom je regelmatig hele oude teksten tegen met achterhaalde Delaware constructies of Wyoming LLC’s.

Corporation (INC)

Limited Liability Company (LLC)

Aansprakelijkheid

Aandeelhouders volledig afgesloten van aansprakelijkheid als de onderneming zich aan de regels houdt. De wet overtreden is in ieder land strafbaar!

Een LLC heeft leden (members) en die zijn geïsoleerd tenzij ze het bedrijf ook leiden. En zijn procedures die je moet volgende om persoonlijke en zakelijke aangelegenheden van elkaar te scheiden.

Belasting

Bedrijven met een ingezetene van Amerika of een niet-Amerikaan (Resident- & non-resident-owned) als eigenaar betalen hetzelfde belastingtarief. Denk er aan dat bedrijven in buitenlandse handen extra informatie over hun belastingaangifte moeten indienen.

LLC’s zijn standaard fiscaal transparant, wat een probleem kan zijn voor niet-Amerikaanse (non-resident-owned) eigenaren van een bedrijf. Een LLC kan ervoor kiezen om als bedrijf te worden belast, maar als ze van plan zijn dit te doen, kunnen ze in plaats daarvan gewoon een INC vormen. Als het bedrijf niet wordt gebruikt om zaken te doen in de VS, dan is een LLC soms het betere type entiteit.

Belastingverdrag

 

Belastingverdragen zijn meestal ontworpen met bedrijven in gedachten, dus veel Amerikaanse bedrijven in buitenlandse handen zijn “corporations”. In de volksmond noemen we dat dan een C-Corp of INC.

De behandeling van uitkeringen van LLC‘s aan buitenlandse eigenaren kan vaag zijn, dus wees behoedzaam met zakendoen in de VS met behulp van een LLC.

Structuur

 

Aandeelhouders zijn de eigenaren. De aandeelhouders kiezen de bestuurders, die het bedrijf moeten besturen, en beleid en doelen bepalen. Daarnaast beoordelen ze ook de activiteiten en de voortgang van het bedrijf. Bestuurders benoemen de functionarissen, die het bedrijf van dag tot dag leiden. Alleen functionarissen kunnen bijvoorbeeld contracten ondertekenen namens de INC.

Leden zijn eigenaar van de LLC en controleren samen alles. De leden stellen een exploitatieovereenkomst op (Operating Agreement), die zo lang of kort kan zijn als de leden willen, en waarin alle regels van het bedrijf zijn vastgelegd. De leden kunnen managers aanstellen om het bedrijf van dag tot dag te leiden. Wanneer er veel leden zijn, is het verstandig om managers aan te stellen om de structuur (en uitgaven) van de LLC te besturen.

LLC een verkeerde keuze?

Buitenlandse bedrijven die een ondernemingsstructuur opzetten zonder het advies en de begeleiding van een internationaal zakenadvocaat, kiezen vaak de verkeerde juridische entiteit. De vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (LLC) is de meest populaire juridische entiteit voor bedrijven in de Verenigde Staten omdat inkomsten en verliezen rechtstreeks naar de eigenaar vloeien, waardoor dubbele belasting wordt vermeden en vanwege de algemene flexibiliteit van een LLC. Echter wordt in vrijwel alle online voorbeelden en op forums uitgegaan van Amerikaanse staatsburgers, greencard houders of mensen met een speciaal visum die zo’n LLC oprichten. Voor Nederlanders gelden uiteraard weer andere regels.

LLC’s zijn helaas meestal geen goed vehikel voor de eerste toegang tot de VS (afgezien van een enkele uitzondering). Een LLC met één lid impliceert naast de Amerikaanse inkomstenbelasting ook de verantwoording voor de winstbelasting van het Amerikaanse filiaal. Bovendien vereist een LLC dat de buitenlandse moedermaatschappij de Amerikaanse belastingaangifte voorbereidt en verlegt de buitenlandse moedermaatschappij dan het risico op Amerikaanse aansprakelijkheid voor eventuele bewuste of onbewuste fouten.

Veel buitenlandse bedrijven die vooraf niet goed juridisch advies inwinnen, besteden later aanzienlijke kosten en tijd aan het omzetten van een LLC in een c-corporation of andere juridische entiteit. Elk bedrijf in buitenlandse handen in de Verenigde Staten dat nog geen Amerikaanse dochteronderneming heeft opgericht, moet vooraf de tijd nemen om informatie over Amerikaanse entiteiten te evalueren en de juiste beslissing te nemen.

En vergeet je één formulier, één aangifte of maak je één foutje reken dan op boetes van de IRS. IRS staat voor Internal Revenue Service, dat is de Amerikaanse belastingdienst, en die beginnen met het uitdelen van boetes vanaf $ 25.000. Ook kan een schuld bij de IRS van invloed zijn op het binnenkomen van de USA.

We helpen je graag met persoonlijk advies.

Laat je niet afschrikken door alle problemen en bereid je goed voor. Dat begint met een persoonlijk gesprek.

EMPOWERING INTERNATIONAL ENTREPRENEURS

Disclaimer: We geven geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document. Raadpleeg een advocaat om meer te weten te komen over de specifieke wettelijke vereisten per staat en land.

Scroll to top