15janIncoterms - Ex Works - Meet me in the middle

Ex Works (EXW) is nog steeds één van de meest populaire incoterms in het Nederlandse bedrijfsleven. EXW zorgt voor minimale verantwoordelijkheid voor de verkoper waardoor alle risico’s en kosten bij de koper liggen. Hierdoor kies je bewust de klant geen service en hulp te verlenen in het gehele exportproces. Nieuwe definitie exporteur (EXW) vanaf 1 januari 2021. De Douane heeft in 2019 besloten dat de exporteur, zoals die in de uitvoeraangifte vermeld wordt, in de Europese Unie (EU) gevestigd moet zijn.

Deze wijziging is ingegaan op 1 januari 2021

De exporteur moet altijd gevestigd zijn in de EU, ofwel de Amerikaanse koper kan niet meer optreden als exporteur. Hierdoor wordt het bedrijf dat exporteert naar buiten de EU verantwoordelijk voor het regelen van de uitvoeraangifte. In het kort: de Amerikaanse koper is niet meer in beeld bij de Douane en op het uitvoerdocument moet een andere partij als exporteur vermeld worden. De verkoper is verantwoordelijk voor de uitvoer, de koper op zijn beurt voor de invoer. Dus vandaar: “Meet me in the middle”.

Duurzame incoterms

Welke incoterms moet je dan kiezen? Je wilt deels controle blijven houden, maar ook een deel uit handen geven. Met Free Carrier (FCA) kan dit, het is een mooi voorbeeld van ‘’meet me in the middle’’. FCA houdt in dat de verkoper zorgdraagt voor de goederen met factuur, verpakking en douaneformaliteiten bij uitvoer en kosten tot levering van de goederen aan de vervoerder. De koper neemt zijn verantwoordelijkheid voor de invoer en eventuele andere logistieke aspecten. Het is belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt met je klant.

Douaneformaliteiten bij FCA

Met de incoterm FCA regel je zelf de douaneformaliteiten bij uitvoer. Zelf de uitvoeraangifte doen zorgt voor zekerheid, kwaliteit, service, maar ook voor bewijslast. Door zelf aangifte te doen beheer je de ‘Confirmation of Exit’ waarmee je aan kunt tonen dat de goederen de EU verlaten hebben. Hierdoor ben je voorbereid op eventuele controle van de belastingdienst en kun je een 0% btw tarief hanteren.

Tags:

Aankomende evenementen

Contact Informatie

Van Holland Group BV

Hoofdkantoor
Icarusweg 8 A
8938 AX Leeuwarden NL

Kantoor Utrecht
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht NL

United States of America

Van Holland Group Inc.

Headquarters USA
1222 SE 47th Street,
Cape Coral FL 33904

Miami Office
701 Brickell Avenue
Suite 1550 – Miami FL 33131

Scroll to top