
Podcast: America’s Business Pulse met Yvan De Munck
Podcast America’s Business Pulse van 03 juli 2024. Erik Broekhuijsen praat met Yvan De Munck over de Amerikaanse beurs, de belastingen, de Big Beautiful Bill en het ondernemers klimaat in de USA.
Podcast opname
Contact
Je kan Yvan de Munck vinden op: https://www.linkedin.com/in/yvandemunck
Overview
- Amerikaanse beurzen bereiken dagelijks nieuwe recordhoogtes en Yvan verwacht dat dit doorgaat omdat de markt fundamenteel niet duur is
- Big Beautiful Bill wetgeving staat op het punt getekend te worden vóór 4 juli, wat belastingverlagingen uit 2016-2017 behoudt en bureaucratie vermindert voor ondernemers
- Belastingontvangsten stegen 6% in juni en 5% in mei vergeleken met vorig jaar, wat wijst op sterke economische groei
- AI heeft negatieve impact op werkgelegenheid maar verhoogt bedrijfswinsten dramatisch – Microsoft ontslaat duizenden mensen terwijl winsten stijgen
- Europa verliest economische relevantie omdat er gepraat wordt terwijl Amerika handelt, met alle investeringen naar de VS
- Supreme Court overwinningen geven Trump meer mogelijkheden voor immigratiebeleid, wat economische impact heeft
- Yvan adviseert Europese ondernemers om nu naar Amerika te komen vanwege de positieve economische dynamiek
Transcript van deze podcast
[Erik Broekhuijsen] Goedemorgen Yvan, live vanuit New York. Ja, we gaan eens een beetje de vinger aan de pols leggen op de Amerikaanse markt. Ik wil gelijk maar met de deur in huis vallen.
Wat is er aan de hand met de stockmarket in New York bij jou?
[Yvan de Munck] Hey Erik, goeiemorgen of goeiemiddag. Het is hier allemaal eigenlijk prima. De beursen zijn op een new high.
We hebben morgen de fourth of july, dus de grote onafhankelijkheidsverjaardag. Dus deze week was een beetje stilletjes. Mensen gaan langzaam naar huis en nemen wat vakantie, maar de beurzen duidelijk niet.
Het is allemaal positief. We hebben ook zeer belangrijk een big beautiful bill die er staat aan te komen. Dat is wel een heel belangrijk gegeven.
Dus waarschijnlijk het belangrijkste wetgevende werk dat door Congress hier gestemd wordt in de volgende dagen. Het lijkt er inderdaad op dat men met de hakken over de sloot dit verhaal zal getekend krijgen voor de fourth of july, dus voor morgen. Dus dat kan mogelijkst vandaag nog gebeuren.
Dus wij maken historische tijden mee, want dit is een heel belangrijke bill die waarschijnlijk de de verdere presidency van Donald Trump zal verzekeren en verduidelijken en toch een belangrijk momentum denk ik in de markt en in de economie verder zetten. Dus ja, heel wat goede dingen zijn aan het gebeuren en het lijkt erop dat dat verder zo zal lopen. Ja, je zei het net natuurlijk al.
Goedemorgen, goedemiddag. Waar zit je precies? Nou, ik zit nu net weer op kantoor in Baren. Jij zit in New York.
Ik ben net weer deze kant opgevlogen. Ik heb altijd het idee dat ik hier in een soort andere andere wereld stap. Ik zie en lees en hoor dingen in Amerika en dan kom ik hier en dan gaan we zo ongeveer allemaal dood geloof ik.
Het gaat allemaal mis. Maar hoe zit het nou met die beurzen? Want we hadden het tijdje terug over de wisdom of the crowd. Wat is dat precies? Wat is dat voor effect? Ja, dat is een beetje mijn visie.
Ik ben een grote trend follower, dus voor mij het hele verhaal is wat de markt je vertelt. De beurzen zijn eigenlijk een reflectie van alle meningen in de wereld, van alle actoren, retail en institutioneel. De price is eigenlijk wat de common knowledge is.
Wat eigenlijk de consensus is, dat is de prijs. Dus elke dag heb je de financiële markten en in de VS dat zijn de belangrijkste markten ter wereld die eigenlijk het gevoel weergeven van de wereld, de financiële wereld dan toch. Dat is een belangrijke driver van al de rest en die zegt duidelijk het gaat hier allemaal prima en we zijn heel positief wat betreft de toekomst.
Want de financiële markten zijn eigenlijk altijd een discounting tool van de toekomst. Het is niet van wat er vandaag gebeurt, maar het is echt de financiële markten anticiperen op wat zij verwachten dat de toekomst zal brengen. Als je dat puur bekijkt, dan is het ongelooflijk positief.
We’re hitting new highs elke dag en dat zegt iets. Voor mij is dat een zeer belangrijk signaal dat de mensen die geld aan het werk zetten, zowel private personen, maar voornamelijk dan de professionele markten, de professionele partijen, die geven een duidelijk signaal. Die zeggen van wat mijn kinder ook vertelt of daar ook vertelt, bij ons is gewoon alle hens aan het dek, want het gaat prima en wij gaan hier fors vooruit.
En dus dat ziet voor mij een heel belangrijk signaal naar de onmiddellijke toekomst toe en dat is duidelijk dat dat positief is. Jij ziet dus nog geen signalen van overveerting. Sarah, dat gaat nog wel even door dan.
Dat gaat zeker doorgaan. De markt is niet heel duur, op een aantal fundamentele metrics bekeken, valt dat allemaal nog wel mee. Zeker als je het vergelijkt met vorige bubbles.
Ik denk wat zeer belangrijk is ook nogmaals de wetgeving die op dit moment erdoor geduurd wordt. Dus als we die wet erdoor krijgen, de big beautiful bill, morgen getekend, dat is een gigantische relief. Eigenlijk een optimistisch verhaal, want het gaat ten eerste de grote tax lowering die we gehad hebben, jaren voortdien tijdens de eerste Trump-administratie.
Men was bevreesd dat als dat niet zou gestemd worden, dat je eigenlijk dat tegen het einde van dit jaar die belastingverlaging van dat eerdere plan volledig weg is. En men zou dan eigenlijk aankijken naar een belastingverhoging van denk ik iets van meer dan vier triljoen dollar. Dus wat natuurlijk een absoluut gigantisch drama zou geweest zijn.
Dus het feit dat dat bevestigd wordt als die wet getekend wordt, dat die belastingverlaging er blijft en dus dat die wetgeving blijft doorgevoerd worden met een heel aantal andere elementen daarin die belangrijk zijn voor bedrijven en ondernemers. Dat is al een eerst gigantisch positief gegeven en daarnaast zijn er natuurlijk in die wetgeving ook een heel aantal dingen die natuurlijk het ondernemen veel gemakkelijker gaat maken. Dus het hele verhaal van de red tape, de bureaucratie, wordt fors verminderd.
Dus dat gaat de dynamiek van de economie aanwakkeren. Er wordt het kleine en middenbedrijf, het KNB of KMO zoals men in Vlaanderen dan zegt of in België. Daar gaat ook veel ondersteuning voor komen.
Vermindering van alle lasten gerelateerd naar het hele green deal verhaal en alles wat alternatieve energie enzo te maken heeft. Dat wordt een beetje aan de kant gezet ten voordele van gigantisch nieuwe initiatieven op het vlak van energievoorziening, op het vlak van drill baby drill, fossiele brandstoffen. Uiteraard dingen die men vanuit Europa gezien allemaal niet graag ziet gebeuren.
Maar ondertussen gebeurt het hier wel en worden dus effectief gigantische bedragen geïnvesteerd in deze industrieën die natuurlijk deze economie verder gaan drijven in de volgende drie of vier jaar. Zeker in de huidige administratie. Dus dat zijn allemaal gegevens die denk ik enorme bedragen, investeringsbedragen naar Amerika zuigen.
Die bedragen ook effectief gaan besteed worden en dus dat creëert een enorme economische dynamiek die denk ik bijna zwart-wit is met hetgeen dat in Europa gebeurt. Vandaar ben ik eigenlijk enorm positief voor wat er inderdaad in de korte tot middellange termijn hier op economisch vlak gaat gebeuren. En dan kunnen we later misschien op terugkomen.
Maar dat geeft natuurlijk wel een impact voor wat betreft partijen die tot voor kort eraan gedacht hebben om iets in de Verenigde Staten te gaan doen. En dan nu een beetje de boot afgehouden hebben van kijk het is toch allemaal toch wat chaotisch. We gaan dat even even mee wachten.
Ik denk nu de verstandige ondernemer in tegendeel neemt een contraire positie en ziet wat er gebeurt en zegt van nu is eigenlijk het moment om eigenlijk naar de VS te gaan en eigenlijk veel sneller uit te voeren wat we sowieso al wilden doen in het verleden. Omdat dus die hele dynamiek daar is. Omdat die hele aantal nieuwe drivers er zijn en dat gaat zo zijn voor de volgende paar jaar.
Ja daar stipte je net al even mijn favoriete onderwerp aan, belasting. Tax revenues. Ik zag iets voorbij komen van Maai plus vijf, juni plus zes.
Die belasting, die opbrengst die gaat goed. Zie jij dat ook als een sterke indicator nu voor de hele economie? Zeker weten. Dat is zeker een leading indicator zoals dat dan heet.
Dat zijn eigenlijk de voorheffingen van mensen die in dienstverband werken. Dat is een zeer goede indicator die voorafhoudingen elke maand van hoe evolueren die. En al maanden zit iedereen te denken van ja dit gaat dit gaat naar beneden donderen en de werkloosheid gaat naar boven.
Dat is wel zo langzaam maar het is nog altijd vrij laag. Maar dus eigenlijk met die met die voorheffingen op de belastingen zie je van maand tot maand zeer duidelijk. Dat zijn zeer accurate cijfers.
Dat is niet surveys en sampling. Dat is echt puur wat er binnenkomt aan belastingen voor de overheid van dus mensen in dienstverband en ook van bedrijven. En dan zie je dat nogmaals voor juni was dat 6% beter dan vorig jaar.
In mei was het dan zelfs 5% beter. En over het algemeen het hele vorig jaar was elke maand ongeveer 5% verbetering. Dus het feit dat juni 6% beter was is eigenlijk zie je een acceleratie van die belastingskomst.
En dus de overheid op dit moment heeft nog nooit zoveel belastingen geïnd. Dus het probleem ligt niet aan de inkomstenkant. Het probleem ligt aan de uitgavenkant.
En als je dat dus combineert is een zeer powerful iets. Die combinatie van meer en meer belastingontvangsten en minder en minder uitgaven. Of tenminste er wordt bespaard waar moet bespaard worden.
Dat zit dus ook in die nieuwe big beautiful bill. Waar dus toch bespaard wordt op bepaalde gebieden. Waar eigenlijk al lang moest bespaard worden.
Dat betekent dat de rentabiliteit en de opbringst in het hele verhaal eigenlijk beter dan verwacht is. En dus nogmaals dat zijn van die indicatoren die voor mij duidelijk aangeven dat wij gaan zeker niet achteruit. Wij gaan gestadig verder vooruit.
En dat blijft zo onderbouwd door de cijfers die elke maand blijven binnenkomen. Ja want wat dat betreft. Nou ja jij weet het.
Ik heb af en toe in Nederland. Als ik tv kijk dat moet ik niet te veel doen. Want ik erger me wezenloos.
Maar het is meer de comedy channel. Want dan wordt er bijvoorbeeld gezegd big beautiful bill. Ja er worden dan 1,2 miljoen mensen.
Die krijgen geen uitkering meer. Terwijl wij weten er is in Amerika fraude ontdekt met 1,2 miljoen illegale rijbewijzen in de handen van een paar criminelen. Die 1,2 miljoen uitkeringen ophaalden.
Dus die big beautiful bill. Als we die nou niet met dat Nederlandse vingertje en dat Nederlandse brilletje bekijken. Maar door de ogen van van Amerikaanse ondernemers.
Dat is nogal wat. Want er komt ook een enorme belastingverlaging aan voor ondernemers. Hoe werkt dat dan? Want er komt meer binnen maar het hangt naar beneden.
Ja dus heel wat waarvoor het stuk heeft te maken natuurlijk met de vereenvoudiging van administraties. Dus het verminnen van die red tape is natuurlijk een heel groot verhaal. En dat weegt op bedrijven.
Zeker kleinere bedrijven. Die het natuurlijk zeer moeilijk hebben om met meer en meer van die regelgeving en administratie. Wat specifiek dan was aan de vorige administratie.
Dat wordt nu allemaal verlaagd. Dus heel wat dingen moet je dus als bedrijf of ondernemer niet meer gaan doen. Dat betekent daar moet je geen geld meer aan gaan uitgeven.
Dus dat is een enorme verlaging van de kosten van de lasten. Dus dat heeft een positieve invloed op de profitability. Dus de winstgevendheid van die bedrijven.
Maar gewoon het belangrijkste feit is dat die bestaande belastingverlaging van de vorige grote hervorming belasting hervorming van 2016 of 17 dacht ik. Dat die gewoon verder gezet wordt. Dat betekent versneld afschrijven.
Dat betekent bepaalde subsidies die je krijgt voor bepaalde dingen die je doet. Dus heel wat dingen die het ondernemerschap ondersteunen. Dus dat blijft.
Tot voor kort was dat al duidelijk of dat zou verlengd worden. Dus dat blijft. Plus het feit dat je die administratieve kosten, fiscale en financiële kosten allemaal fors aan banden wordt gelegd.
Dan wel verlaagd. Het feit dat je zelf maar een kleine marge verbetert, maar op een zeer groot bedrag. Geeft dat natuurlijk een enorme leverage vrij snel.
En ik denk voornamelijk zeker naar de VS toe. Het heeft veel te maken met perceptie en met en met attitude. En dus de Amerikanen zijn ja, they want to be positive.
They want to do business. En als ze dus meer zekerheid krijgen. Onzekerheid is altijd het ergste wat je kan hebben.
Dus het feit dat heel wat van die onzekerheid weggehaald wordt. Dat geeft een enorme boost puur mentaal en psychologisch voor het ondernemerschap. Dus ik denk dat dat een belangrijk element is.
Dat soms vaak onderschat wordt. En langs de andere kant. Een ander element waar we dan ook kunnen over praten is de enorme impact van bepaalde dingen die eigenlijk ongezien zijn in dit verhaal.
Dat is wat bijvoorbeeld artificiële intelligentie, AI, bijbrengt in het hele verhaal. Dat heeft negatieve en positieve consequenties. Je ziet bijvoorbeeld dat dat denk ik wel een negatieve invloed zal hebben op de werkstelling.
Wat iedereen ook zegt. Maar meer mensen gaan vervangen worden door AI. Maar je ziet dat tegelijkertijd, alhoewel dat sommige van de bedrijven met veel minder mensen gaan kunnen werken, zou intussen wel gigantisch meer winstgevend worden.
Ze kunnen dus veel meer doen met veel minder mensen. Dus nogmaals, dat op het vlak van puur economisch en de cijfers gaat dat een enorme boost geven aan de winstgevenheid van bedrijven. En dus, perifinioos, dat vertaalt zich naar de financiële markten.
Dus vandaar dat die financiële markten zo sterk blijven. Om maar één voorbeeld te geven. Microsoft ontslaat tegenwoordig duizenden mensen bijna elke dag.
Dat is een van de grootste bedrijven ter wereld. En die zijn zo rijk als de zee diep is. Ze blijven mensen ontslagen, omdat ze zien dat via AI zij veel meer kunnen doen met minder mensen.
En dus de winstgevendheid van het bedrijf gaat verder blijven stijgen. Maar ondertussen investeren die wel honderden miljarden in de uitbouw van het AI verhaal, van datacenters, van economische pulsen die nogmaals veel mensen aan het werk zetten en enorme nieuwe adventures en nieuwe bedrijven zullen lanceren die nogmaals volgens mij allemaal positieve vibes geeft. Ja, dus wat dat betreft, wat er op dit moment aan de hand is, is dat een aantal sectoren enorm profiteren.
Ja, dat is duidelijk. Dus tech blijft natuurlijk het verhaal en dat zal niet snel veranderen. Maar in de marge natuurlijk zijn er heel wat andere bedrijven die daar tegelijkertijd ook van genieten.
Dus er is er is zoveel geld hier aanwezig en klaar om aangewend te worden, besteed te worden en gevisiteerd te worden. Dat dus, ja, dat die concentrische cirkels, dat er meer en meer bedrijven, ook kleinere bedrijven, die gaan er allemaal de fallout van hebben. Dus als er enorme bedragen naar de bouw van die datacenters bijvoorbeeld gaat, ja, daar heb je natuurlijk dan duizenden werknemers voor nodig in de bouw.
Dat wordt niet allemaal door robots gedaan. Dat zijn effectief mensen die daar moeten gaan bouwen en daar heb je dan voor jaren, want dat duurt lang om zoiets te bouwen, ja, daar komen dan andere bedrijven rond zitten, toeleveranciers en dat zijn dan gespecialiseerde kleine bedrijven. Dat zijn ook horecabedrijven die daar allemaal en de steden die daar rond leven of zitten.
Ja, die economie gaat natuurlijk bloeien omdat daar enorme economische activiteit is voor een langere periode. Dus dat zijn allemaal van die fallout elementen die maken dat als een geheel genomen de positieve impact veel groter is dan wat je zou denken dat je verliest door mensen die afvloeien of ontslagen die vallen of zogezegd mensen die aan de afgrond worden geduurd omdat bijvoorbeeld, zoals je zei in die Big Beautiful Bill, wordt dan over het hele Medicaid en de zorgverleningen zo gepraat. Maar als je eigenlijk de moeite neemt om die dingen te lezen, wat bijna zelfs niemand in Congres zelfs doet, want dat is meer dan 1000 pagina’s en dat alleen is al een grap, maar als je eigenlijk daardoor gaat en analyseert, dan is het gewoon voor 95% het misbruik eruit halen, wat iedereen eigenlijk, als we even niet op camera zijn, wel toegeven dat daar natuurlijk iets aan moet gedaan worden, want dat is het probleem.
We hebben geen, zoals ik al gezegd heb, de VS heeft geen inkomstenprobleem. De VS heeft een uitgaverprobleem en dat uitgaverprobleem zeker onder een democratische administratie voor de laatste vier jaar is enorm, heeft triljoenen dollars uitgegeven aan niet per se direct revenue generating toestanden en nogal wat rond sociale en groene voorzieningen, wat voor bepaalde mensen belangrijk is, maar dat betekent wel, daar staat weinig of geen return over en dus nu is het een beetje terug naar af en daar wordt mee afgerekend en je kan daar voor of tegen zijn, maar het heeft een enorme positieve invloed denk ik op het ondernemingsveld en vertrouwen en nogmaals dat gaat zo zijn voor de volgende paar jaren. Ja, daar kan je eigenlijk niet omheen wat er nu gebeurt in Amerika en dat is ook logisch als je met, wat is het, 195 landen in de wereld de strijd aangaat.
Wordt het al heel veel geopolitiek, hele grote krachten, we zien in India bijvoorbeeld op dit moment van alles gebeuren omdat zij zelf lachend zeggen, heerlijk wat Trump met China aan het doen is, wij pakken in India wel even lekker door, maar Europa, die te afgezien van dat ze daar heel graag vergaderen, het lijkt ook wel een beetje of ze de relevantie kwijt raken. Ik moet ook heel eerlijk zeggen, als ik in Amerika ben, ik lees nooit dat ze zeggen, nou we saw in de Dutch Telegraph, maar hoe zit het nou eigenlijk met Europa, want we doen internationale handel, maar eigenlijk tellen we niet meer mee hier. Ja, dat is, ik zal niet zeggen het is een van mijn stokpaartjes, maar het is eigenlijk vrij bedroevend wat daar aan het gebeuren is en ik zie daar helaas geen directe ombekeer en wat de VS doet, nogmaals, ik kan er voor of tegen zijn, maar het gebeurt wel.
In Europa wordt er gepraat, in de VS wordt er gehandeld en dat is het verschil en als er in Europa een probleem vastgesteld wordt, dan het eerste wat men doet is, ja men gaat weer een commissie samenstellen en nog eens een rapport schrijven en that’s it. En ondertussen zie je dat geopolitiek is natuurlijk bijzonder belangrijk, nu meer dan ooit en je ziet dat de VS dat kijkt op een globaal niveau en terecht of niet terecht, ik denk eerder terecht, ziet Europa als een kleinere en kleinere speler die eigenlijk er niet veel toe doet en dat is natuurlijk zeer jammer om dat vast te stellen, maar dat heeft een aantal redenen natuurlijk. Het leiderschap op Europees niveau is vrij bedroevend en ja, om het even onbeschof te zeggen, they don’t have their shit together, dat is het verhaal en dat is natuurlijk zeer pijnlijk en ik hoop dat daar snel verandering in komt, maar ik zie het eigenlijk niet en men praat er wel over en men zegt van, met alles wat er in de VS gebeurt, nu is het moment om in Europa daar een tegenprestatie tegenover te zetten, want het gaat daar allemaal naar nul in de VS en bij ons gaat het allemaal fantastisch.
Ja, wat aan het gebeuren is, is net het tegenovergestelde natuurlijk en daar is dat verschil tussen perceptie, waar men in Europa vaak denkt van, we zijn toch goed bezig en we zijn toch zoveel beter en moreel weet ik veel allemaal en kijk eens wat een chaos we in de VS hebben en ondertussen zie je de realiteit en zie je de cijfers en zie je wie eigenlijk de economie drijft, waar het geld naartoe gaat. Money talks, dat is heel eenvoudig. Waar gaat al het geld naartoe? Is de VS.
Iedereen wil naar de VS, gigantische bedragen, investeringen van over de wereld, gaat allemaal naar de VS. Niemand staat te dringen om gigantische investeringen in Europa te doen. In veel Europese landen.
Het is een beetje die wisdom of the crowd en ik had toevallig, vorige week had ik het er met iemand over en toen hadden we het, je mag het bijna niet meer zeggen, maar maakten we het vergelijk met Sinterklaas. Komt zo’n dag in je leven, als je klein bent, dan kom je erachter dat Sinterklaas, dat was gewoon oom Simon met een baard. En jaren later denk je, heb ik me toch in de maling laten nemen? Want ja, oom Simon en Zwarte Piet was dan de tini.
Ik bedoel, we kennen ze gewoon, maar je zag het niet. Dus recht voor je neus, maar je gelooft erin. Soms heb ik wel eens het idee dat er een soort marketing campagne gevoerd wordt vanuit Nederland, van laten we nou maar de VS zo onaantrekkelijk mogelijk afspiegelen de hele dag in het nieuws, want straks vertrekt iedereen.
Want we zien toch wel een exodus van ondernemers. Ja, ze gaan ook naar Dubai, Australië, Zweden, Spanje, I get it. We hebben het nu over Amerika.
Maar wat is nou, als jij er nou gewoon zakelijk naar kijkt, financieel, hoe kan je dan als Nederlandse ondernemer of Europese ondernemer hiervan profiteren, wat er nu gebeurt? Ja, het is een gevulde vraag. Er zijn natuurlijk heel wat wegen om daar naar te kijken, maar ik denk, typisch voor een aantal bedrijven, als je natuurlijk een globale visie hebt of je hebt een globale, of mogelijk een globaal product of globale service, dan kan je natuurlijk naar de VS komen. Het is een echte eengemaakte markt.
Dat is het grote verschil met Europa natuurlijk. In Europa zijn bedrijven stevast vrij lokaal of regionaal door de verschillende landen en de structuren. In de VS heb je, wat is het, 340 miljoen consumenten.
Het is een consumer-driven economie. Dus dat is een gigantische markt en je hoeft maar een zeer klein stukje van die gigantische markt te veroveren om hier eigenlijk zeer succesvol te zijn. Dus dat is op zich denk ik al aantrekkelijk als bedrijf.
Ik denk gewoon, als je in deze markt hier komt als Europees bedrijf en je hebt iets wat mogelijk een globale attractie kan hebben of attractiviteit, dan moet je het gewoon proberen. De kost om het te proberen is nogmaals relatief klein om hier gewoon te komen. Je moet je dan wel tegenwoordig met een bedrijf incorporaten.
Dat is op zich geen enkel probleem, kost ook weinig en is ook op een paar dagen gewoon klaar. Maar je moet wel lokaal aanwezig zijn met een lokale vertegenwoordiging. Want zeker in deze tijden als buitenlands bedrijf, dan gaat het moeilijk worden zaken te doen.
Je moet je hier wel vertegenwoordigen als een Amerikaans bedrijf. Dus je moet een subsidiary opzetten. En eenmaal dat je dat doet, dan denk ik dat je wordt gewoon gedreven door dat optimisme, door het enorme investeringsvermogen, door het vele geld dat beschikbaar is.
En je krijgt hier altijd een kans. Hier ondersteunt mijn succes. Hoe vaak ben jij failliet gegaan? Is een beetje het grapje in Amerika.
Pas één keer. Terwijl in Nederland is het het ergste wat er is. In België is het hetzelfde.
Als je één keer failliet gaat, dan ben je voor de volgende 25 jaar mag je het vergeten. Dan mag je niet meer eraan denken om nog iets nieuws op te starten. Omdat dat een smet op het plazoen is.
Hier is dat natuurlijk een right of passage. Dat is gewoon fantastisch. Dat is van niks naar iets.
En ondertussen ben je wel vijf keer failliet gegaan. Maar dat is gewoon fantastisch. Gewoon elke keer weer proberen.
You try until it eventually works. Or it doesn’t work. Maar ondertussen ben je wel een fantastisch ondernemer geweest.
Ja ik moet er altijd om lachen. Want iedereen die kent Delta, de airline. En die gaan geloof ik één keer per jaar herstructureren.
Het heet het al. Chapter 11. Terwijl als je zou weten bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij.
Ze zijn vierd gegaan. Dan staan ze tien weken lang voor op de voor op de krant. Maar waar ik het ook nog even met je over wil hebben.
Er wordt in Amerika natuurlijk altijd gezoend. En de fout die iedereen maakt met nu dan president Trump. Is dat hij zit zijn hele leven al in de rechtbank.
Dat is zijn achtertuin. Maar die heeft een paar leuke dingen gewonnen bij de supreme court. Dat lees je natuurlijk niet in de krant in Nederland.
Want dat is niet opportuun. Maar wat is er nou precies aan de hand? We kunnen misschien weer daar wat over uitleggen. Waarom komen ze bij de supreme court uit? En waarom is dit goed nieuws? Ja dat is natuurlijk ook weer een heel uitgebreid verhaal.
Er zijn al alles wat een beetje, van tegenwoordig alles natuurlijk, at the end of the day ends up at the supreme court. Republikeinen versus democraten. Elke wetgeving, zeker als het een min of meer belangrijke impact heeft op een of ander deeltje van de economie.
Of weet ik veel. Dan kan je ervan op aan dat dat altijd in de supreme court gaat belanden. Nu de supreme court tegenwoordig heeft een 6 tegen 3 conservatieve meerderheid.
Dus dat is niet onbelangrijk. Iedereen denkt natuurlijk dat alles wat bij de supreme court belandt in het voordeel van de conservatieven zal beslist worden. Dat is zeer duidelijk niet het geval.
Dat is daar eigenlijk, zoals het hoort, zeer gebalanceerd. En als het volledig uit de bocht gaat, dan zal het tegengehouden worden. Maar er zijn een aantal zeer belangrijke overwinningen ondertussen.
Die soms zeer technisch zijn en zeer gedetailleerd. Maar wel belangrijk zijn om een aantal van de agenda punten van wat de Trump-administratie wil realiseren in deze administratie, in deze vier jaar, om die effectief te kunnen uitvoeren. Het feit dat een aantal van die dingen in zijn voordeel zijn belanden, bijvoorbeeld op het vlak van immigratie, toch niet onbelangrijk.
Dat betekent dat hij dus verder kan doen met een aantal dingen die hij wilde doen en dus niet door de courts kan gestopt worden. Immigratie is een groot stuk van een verhaal, maar dat heeft een groot economisch impact. In de vorige vier jaar zijn er meer dan tien, wat is het, tien miljoen of twaalf miljoen illegalen in het land dus gekomen.
Dat heeft hem uiteindelijk de verkiezingen doen winnen. Omdat de mensen het niet langer kunnen aanzien. Hetzelfde probleem als in Europa, dat is niks nieuws.
Maar nu zijn er wel de mogelijkheid om een aantal van die mensen, voornamelijk die mensen die je echt niet wil hebben in je land, die kunnen dan nu zonder probleem op staande voet buitengezet worden. Dat is het grote verschil met Europa bijvoorbeeld. Het uitzetten van, hoe noemen ze dat in Europa, uitgeprocedeerde illegalen of niet gedocumenteerden, zoals dat tegenwoordig moet vernoemd worden.
Ja, dan zie je dat die mensen nooit kunnen weggestuurd worden. Die worden nooit, omdat er dan weer, dan gaan ze weer suit-en en dan blijft het weer hangen en dit en dat. En die blijven ondertussen jaren en jaren en jaren op de dwaal en het is geen goed verhaal.
Nu in de VS bijvoorbeeld, weten de mensen precies dat oké, als ik nu illegaal ben en ik wordt aangehouden, dan word ik op het vliegtuig gezet en vlieg ik terug naar het land van oorsprong. Resultaat van die 10 of 12 miljoen illegalen die de laatste vier jaar zijn binnengekomen, wel op het hoogtepunt van de crisis kwamen ongeveer 10.000 mensen per dag in Texas de rivier overgelopen. Gewoon overgelopen.
Vandaag is dat bijna nul. En dus de politie daar, de grenspolitie, heeft bijna niks mee te doen. Omdat dus de mensen, en het is niet dat ze agressiever zijn, gewoon dat het signaal nu is gegaan van als jullie hier illegaal binnenkomen en de procedure niet volgen, dan mag je er zeker van zijn dat als we je vatten, dat je op het vliegtuig wordt gezet en weggestuurd.
En dat is op zich, denk ik, een normaal gegeven. Dat zou niet verrassend moeten zijn en dat heeft natuurlijk een enorme impact op de perceptie, maar uiteraard een enorme impact op heel wat andere dingen die nogmaals uit die end of the day positief zijn.
Ja, ik krijg natuurlijk hier de vraag als ik in Nederland ben van Nederlandse ondernemers van, oh kom ik Amerika nog wel in? Nou ja, Amerika is net als een huis. Je hebt gewoon een voordeur met een bel en dat heet dan de grens. En als je daar staat met je paspoort en je visa of je esta als je op vakantie gaat, dan word je gewoon binnengelaten. Als je heel normaal bent, net als bij mij thuis, als je aanbelt en je bent de buurman, nou kom binnen.
Dus dat is ook wel, en dat is heel leuk om met jou erover te praten, want we hebben het daar vaker over die perceptie, die is af en toe en beetje van het padje geraakt in Europa. EIk rik denk dat, want we zitten ondertussen al een hele tijd te babbelen, dat ik jou binnenkort weer een keertje even ga bellen. Als je dat leuk vindt. I wanne pick your brain over AI. Ik wil nog even doorpraten over tariffs, we hadden het net al over kansloos Europa en vergaderen.
Alle grote landen hebben zo’n beetje al een deal gesloten. Maar Van der Leyen is nog aan het adenken. Dus dat kunnen we dan ook nog even mooi oppakken. Dus ik wou je eigenlijk ontzettend bedanken om zo even uit de losse pols of vaak met de vinger naar de economische pols in Amerika voor wat leuke topics te bedenken en te bespreken. Als jij nou hiernaar zit te kijken, voor de mensen die hiernaar kijken en luisteren en die denken: ik hebeigenlijk ook nog wel een vraag voor Yvan.
Laat hem even in de comments of stuur even een appje of een mailtje. Dan ga ik de volgende keer ook even verder. Dan en je met de tarrifs, AI, de beurs, de toestand. Nou, dat is never a dull moment in Amerika. Ik wens jou een hele fijne 4th of July en dan spreken we elkaar binnenkort weer.
Fantastisch, dankjewel Erik, was a pleasure, was a ball, thank you.
Dankjewel