10okt

Delaware Flip

Nederlandse start-ups die op zoek zijn naar investeerders in of uit de Verenigde Staten, vooral om hun uitbreiding op de Amerikaanse markt te ondersteunen, lopen tegen de “Delaware flip” aan. Sommige Amerikaanse investeerders kunnen eisen dat er een “flip” komt voordat ze investeren in een Nederlands bedrijf. Dit omdat ze eisen dat de Holding Company van elke start-up waarin ze investeren een C-corp is, opricht is in de VS en waarbij Delaware de meest gekozen optie is.

Let op: We geven in dit artikel geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document. Het is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk.

Delaware flips worden vaak gedreven door investeerders, en dit om verschillende redenen. Het ondernemingsrechtelijke systeem in Delaware is robuust en modern. Hierdoor zijn de meeste investeerders en advocaten het meest vertrouwd met de structuur van Delaware-vennootschappen.

Wat is een Delaware Flip?

Een Delaware flip verwijst naar het proces van het wijzigen van de bedrijfsstructuur van een niet-Amerikaans bedrijf, zoals een Nederlands bedrijf. Dit houdt in dat er een nieuwe holdingmaatschappij wordt opgericht in Delaware en het oorspronkelijke Nederlandse bedrijf wordt omgezet in een volledige dochteronderneming van de Delaware-vennootschap.

Normaal gesproken zijn Nederlandse start-ups en andere besloten vennootschappen gestructureerd als een B.V., een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Investeerders in deze bedrijven hebben aandelen in de Nederlandse B.V. en is er een aandeelhoudersovereenkomst die onder het Nederlandse recht valt.

Een Amerikaanse investeerder wil geen aandelen in een Nederlandse BV maar aandelen in een Amerikaanse holding waar de NL BV onderdeel van is. Om een Delaware flip uit te voeren, moeten de huidige aandeelhouders hun aandelen in de Nederlandse B.V. inruilen voor een overeenkomstig aantal aandelen in een nieuw opgerichte Delaware-vennootschap. Daarnaast moet de bestaande aandeelhoudersovereenkomst worden vervangen door Amerikaanse overeenkomsten, vaak gebaseerd op de sjablonen die door de National Venture Capital Association worden verstrekt.

Het uitvoeren van een Delaware flip is een omvangrijk project die samenwerking vereist van de oprichters, bestaande investeerders en de nieuwe investeerders. Het vereist ook de begeleiding van een team ervaren juridische en fiscale adviseurs.

Waarom Delaware?

Het vennootschapsrecht in de Verenigde Staten wordt bepaald door de wetten van elke individuele staat. Onder deze staten heeft de staat Delaware zich onderscheiden door het bezitten van één van de meest ingewikkelde, uitgebreide en gewaardeerde regelingen van vennootschapsrecht. Als gevolg hiervan hebben talloze Amerikaanse investeerders de voorkeur om te investeren in een vennootschap of entiteit die onder het recht van Delaware opereert. Sterker nog, de modelovereenkomsten van de National Venture Capital Association zijn specifiek ontworpen voor Delaware-vennootschappen. Dus wil je de flip dan zit je bijna aan Delaware vast.

De juiste structuur voor wat betreft holding, werkmaatschappijen, de belangen van aandeelhouders en de relatie met Nederland; het is altijd maatwerk.

Voordelen van een flip

Het belangrijkste argument in het voordeel van een Delaware flip is dat het een bedrijf betere toegang geeft tot Amerikaanse investeerders. Sommige Amerikaanse investeerders hebben beperkingen bij het investeren in niet-Amerikaanse bedrijven, terwijl anderen simpelweg de voorkeur geven aan investeren in binnenlandse entiteiten. Als er echter al bereidheid is van Amerikaanse investeerders om te investeren in een Nederlands bedrijf, dan is een Delaware flip wellicht niet nodig. Gezien de aanzienlijke kosten die gepaard gaan met het uitvoeren van een Delaware flip en de moeilijkheden die je kan verwachten om deze weer om te keren, is het over het algemeen raadzaam om de beslissing uit te stellen totdat het absoluut noodzakelijk is.

Nou zijn er adviseurs die geloven dat een Delaware flip kan leiden tot een hogere waardering en betere mogelijkheden voor een exit, of het nu gaat om een fusie- en overnametransactie of een initiële openbare aanbieding op Nasdaq of de New York Stock Exchange.

Een ander voordeel van het opzetten van een Delaware flip is dat Amerikaanse investeerders en werknemers kunnen profiteren van specifieke belastingvoordelen, zoals de vrijstelling voor gekwalificeerde kleine bedrijfsaandelen. Helaas is deze vrijstelling niet van toepassing als de top holdingmaatschappij een Nederlandse B.V. is.

Samenvatting Stappenplan Delaware Flip

Om een Delaware flip uit te voeren, volgt het proces meestal deze stappen:

 1. Je hebt een bedrijf in Nederland. Als voorbeeld noemen we dit bedrijf Start-up NL BV, waarin oprichters, werknemers of vroege investeerders aandelen bezitten.
 2. Richt in Delaware een nieuwe C-Corp (inc.) op met de naam Start-up USA Inc.
 3. Schakel een geregistreerde agent in voor Start-up USA Inc, meestal een bedrijf gevestigd in Delaware, die als tussenpersoon zal optreden voor communicatie met de staat Delaware. Dit is wettelijk verplicht.
 4. Doe een aanbod om aandelen uit te geven in Start-up USA Inc aan alle bestaande aandeelhouders van Start-up NL BV. In ruil daarvoor moeten zij al hun aandelen overdragen aan Start-up USA Inc.
 5. Start-up USA Inc verwerft alle aandelen van Start-up NL BV.
 6. Met Start-up USA Inc als bezitter van 100% van de aandelen van Start-up NL BV, wordt laatst genoemde laatstgenoemde een dochteronderneming.
 7. Doorgaans zal elke persoon die aandelen heeft overgedragen van Start-up NL BV naar Start-up USA Inc een equivalent aantal aandelen bezitten in Start-up USA Inc. Bijvoorbeeld, als een medeoprichter aanvankelijk 25% van Start-up NL BV bezit, zal hij nu 25% eigendom hebben in Start-up USA Inc.

Dit is een versimpelde weergave, uitgebreide begeleiding van ervaren juridische en fiscale adviseurs is vereist alsmede afstemming met bijvoorbeeld de Nederlandse en de Amerikaanse belastingdienst.

Met de juiste informatie en begeleiding voorkom je dat jouw Delaware flip een flop wordt.

Voorkom de flop…

Een Delaware flip is een complexe zakelijke transactie die de begeleiding van ervaren juridische en fiscale adviseurs vereist, wat leidt tot aanzienlijke financiële kosten. Over het algemeen moet een Nederlands bedrijf zich onthouden van de aanzienlijke kosten die gepaard gaan met een Delaware flip, tenzij er een sterke garantie is dat de flip aanzienlijke investeringen zal aantrekken van één of meerdere Amerikaanse investeerders.

Het uitvoeren van een Delaware flip op zichzelf is vaak onvoldoende om Amerikaanse investeerders aan te trekken. Over het algemeen zullen Amerikaanse investeerders aanzienlijke vooruitgang op de Amerikaanse markt verwachten voordat ze een investering overwegen. In veel gevallen zullen Amerikaanse investeerders ook verwachten dat één of meerdere oprichters zich in de VS vestigen. Het is van cruciaal belang dat oprichters de belastingimplicaties van een dergelijke verhuizing goed evalueren.

Let op bij een te simpele of makkelijke voorspiegeling: “Doe even een Delaware Flip en je krijgt Amerikaanse investeerders”. Het is eerder: hou rekening met deze vraag en zorg dat je jouw potentiële investeerder direct het juiste antwoord kan geven.

Delaware Flip voorbeeld van structuur

Kort door de bocht, je verkoopt als het ware je bestaande moederbedrijf, de Nederlandse BV, aan het nieuw opgerichte Amerikaanse moederbedrijf, de nieuwe Delaware Inc. Daarmee wordt het Nederlandse bedrijf een dochteronderneming. Waar je dus normaal gesproken vanuit het Nederlandse moederbedrijf BV een dochter Inc start in Amerika (met een Buffer BV) is het bij een flip precies omgekeerd.

De Nederlandse belastingdienst ziet dit als het verkopen van je Nederlandse bedrijf aan een Amerikaans bedrijf. Dit is het zakelijke stuk van de flip. Maar waar je eerst privé de aandelen had in de Nederlandse BV ben je nu aandeelhouder in een Amerikaanse Inc: het niewe moederbedrijf. Dit impliceert dat je zowel met de Nederlandse belastingdienst en met de Amerikaanse IRS op voorhand deze flip door middel van tax rulings zult moeten afstemmen.

Meer over een

Florida Flip of de Texas Flip

Regelmatig krijgen wij de vraag of dit flippen ook in andere staten kan. De Delaware flip, start-ups en early-stage investments hangen vaak aan elkaar vast. Maar wat nu als je fabriek in Texas staat en je daar verder wilt? Is Delaware dan de beste oplossing? Of wat als je tijdens een samenwerking met een partner in Florida erachter komt dat een overname en het verplaatsen van het hoofdkantoor misschien een goede optie is? Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat de beste internationale structuur is voor jouw bedrijf.

Wat kost een Delaware Flip?

De kosten die gepaard gaan met een Delaware flip kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de transactie en de specifieke juridische en fiscale adviseurs die worden ingeschakeld. Hier is een korte samenvatting van de mogelijke kosten om rekening mee te houden:

 1. Juridische kosten: Het inschakelen van juridisch adviseurs om het proces van een Delaware flip af te handelen, inclusief het opstellen en beoordelen van juridische documenten, kan aanzienlijke juridische kosten met zich meebrengen.
 2. Fiscale advieskosten: Het raadplegen van fiscale adviseurs die gespecialiseerd zijn in grensoverschrijdende transacties kan nodig zijn om de fiscale implicaties van een Delaware flip te navigeren. Deze adviseurs kunnen kosten in rekening brengen voor hun diensten.
 3. Kosten voor oprichting en registratie: Het indienen van de akte van oprichting bij de staat Delaware en het registreren van de nieuwe entiteit brengen doorgaans enige kosten met zich mee.
 4. Kosten voor een geregistreerde agent: Zoals vereist door de wetgeving van Delaware, brengt het aanstellen van een geregistreerde agent die fungeert als het contactpunt met de staat Delaware doorlopende kosten met zich mee.
 5. Administratieve kosten: Er kunnen administratieve kosten zijn verbonden aan het bijwerken van bedrijfsdocumenten, aandeelhoudersovereenkomsten en andere gerelateerde papierwerk.

Samengevat

Ons advies voor Nederlandse start-ups en scale-ups is om hun bereidheid tot het uitvoeren van een Delaware flip te communiceren tijdens de term sheet fase aan potentiële investeerders. Het is echter verstandig om duidelijk te maken dat de flip pas zal worden voltooid vlak voor de afsluiting van de investeringstransactie. In de praktijk zien we te vaak geld van Nederlandse angel investeerders op gaan aan een flip die uiteindelijk een flop blijkt te zijn.

Is een Delaware flip voor jou de beste oplossing?

Hou er rekening mee dat een “Delaware flip” een aanzienlijke financiële investering vraagt. Je moet dus over voldoende funding beschikken om zo’n traject te starten. Onze specialisten zijn er om je te helpen jouw investeringstraject succesvol te maken.

Tags:
Webredactie

Het team van de Van Holland Group helpt ondernemers, die hun producten of diensten willen verkopen in de Verenigde Staten. Met onze kantoren in Baarn NL, Miami & Cape Coral Florida en Houston Texas in Amerika plus een HUB netwerk in alle 50 staten zijn wij de No1 USA Specialist. - Onderzoek - Exportadvies - Inc Registreren - Begeleiding - We helpen je van A tot Z. Van de eerste marktverkenning, partner-search, company formation tot het opzetten van een complete sales- & marketing organisatie.

Aankomende evenementen

EMPOWERING INTERNATIONAL ENTREPRENEURS

Disclaimer: We geven geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document. Raadpleeg een advocaat om meer te weten te komen over de specifieke wettelijke vereisten per staat en land.

Scroll to top