80

%

van je plan hangt af van het juiste export team.

Medewerkers inhuren

Human Resources & Recruitment

Je ziet voor jouw bedrijf kansen op de markt in de Verenigde Staten en je wilt deze strategisch en optimaal benutten. Je hebt bijvoorbeeld een export manager in de USA nodig maar kunt er op korte termijn geen in dienst nemen. Eigenlijk ben je op zoek naar iemand die voor jou Human Resources en Recruitment kan gaan doen.

De Van Holland Group heeft hiervoor de passende oplossing: Interim Export Management. Freelance, parttime, flex of in vaste dienst: samen zoeken we naar de beste oplossing.

Van exportplan naar exportuitvoering

Als je de exportstrategie hebt vastgesteld, kan je met de uitvoering daarvan beginnen. Ook bij de exportuitvoering moeten er belangrijke beslissingen genomen worden. Over samenwerking met exportpartners, over opzetten of optimalisatie van de exportlogistiek of je marketing- en salestraject.

document-01
Confidentiality

Kom in contact met de beste (freelance) medewerkers of zelfstandige projectmanagers

skills (1)
Expert opinion

Huur bijvoorbeeld op uren of projectbasis specialisten in op jouw vakgebied

Handelsagent, distributeur of eigen mensen?

Als onderdeel van je exportplan denk je na over wie jouw bedrijf in de USA gaat vertegenwoordigen. Wie gaat er zo letterlijk bij de klant naar binnen? Kies je voor export managers, een distributeur, agent of ga je voor lokale medewerkers? Van Holland Group helpt je met Human Resources (H&R) en recruitment met lokale mensen die de markt kennen.

Agenten en internationale vertegenwoordigers sporen in een bepaalde markt klanten op. Met de bedoeling overeenkomsten af te sluiten in naam en voor rekening van hun opdrachtgever. Handelsagenten werken meestal als zelfstandige en op commissie basis. Zij zijn vaak verbonden aan één of meerdere opdrachtgevers.

Het Partnermodel

Steeds vaker kiezen bedrijven voor partners. Waar flexibilisering van de arbeidsmarkt normaal is geworden, waar lease zorgt voor flexibele financiering, zo is het export partnermodel de nieuwe manier om een eigen export tak op te starten. En de hoge kosten die een export manager met zich mee brengt voorkom je op deze manier ook.

De belangrijkste opties

Amerikaans Agentschap (tussenpersoon)

De traditionele handelsagent in de VS sluit overeenkomsten in naam van de opdrachtgever. Hij vervult dus geen logistieke- of betalingsfunctie. Het voordeel van een agent is dat je zelf direct levert en factureert aan de klant. Daarnaast vraagt het nauwelijks een investering vooraf. De handelsagent wordt in Amerika ook wel ‘sales representative’  of ‘manufacturer’s representative’ genoemd.

Distributeur in de VS

Een distributeur in Amerika beschikt vaak over een fijnmazig logistiek netwerk. De klant heeft één aanspreekpunt, één factuuradres en je kunt meeliften op het bestaande klantennetwerk. In tegenstelling tot een agent, koopt een distributeur producten van de opdrachtgever en verkoopt deze door aan de klant voor eigen rekening en risico. Een Amerikaanse distributeur  wordt vaak ook “dealer” of “re-seller” genoemd.  Als nadeel wordt vaak ervaren dat de distributeur niet echt gemotiveerd is om exclusief voor jou aan de slag te gaan. Daarin mis je dus de invloed op het sales proces. Ook staat de marge constant onder druk.

Amerikaanse Franchise

Als Nederlandse ondernemer moet je oppassen dat de distributieovereenkomst niet de eigenschappen van een franchise vertoont. De franchisewetgeving is uitermate gecompliceerd in de VS (zowel op staats en federaal niveau) en indien een franchise niet de bedoeling is mogen er geen doorslaggevende kenmerken van franchise in de distributierelatie sluipen.

Personeel in de VS

Uiteraard kan je er voor kiezen om zelf iemand in dienst te nemen. Doordat op afstand werken, online tools en near sourcing binnen bedrijven normaler is geworden is dit zeker een optie. Goede aansturing van iemand die werkt in de Amerikaanse tijdzone is een must.

Amerikaanse export manager

Het grootste probleem bij een internationale sales manager of specialistische export manager is het kostenplaatje. Meerdere keren per maand heen- en weer vliegen is niet de beste oplossing. En visums zijn vaak moeilijk te regelen.

Zakenpartners vinden in de Verenigde Staten

Steeds vaker kiezen ondernemers die willen gaan exporteren naar de VS voor een partnermodel. Op basis van een uitgebreide zakenpartnerscan en gebaseerd op een ideaal zakenpartner profiel komen samenwerkingen tot stand die verder gaan dan de traditionele modellen.

Fractional Sales Teams

Heb je (extra) sales hulp nodig met Amerikanen die snappen hoe het sales spel werkt in de USA? Bekijk dan eens de opties op de speciale thema pagina: www.vanhollandsales.nl

Amerika kent de EEO wetgeving: Equal Employment Opportunity.
Het kan zijn dat jouw bedrijf voor bepaalde opdrachten een EEO-1 verklaring moet inleveren.

Personeel in de VS: dit zijn de opties

Voor activiteiten in het buitenland is personeel nodig. Logisch natuurlijk, want een bedrijf kan zonder personeel niet functioneren. Goed personeel vormt de basis van succesvolle bedrijfsactiviteiten. In het binnen- én buitenland! De vraag is hoe je als bedrijf geschikte mensen vindt in Amerika. Dat is namelijk niet zo eenvoudig. De grote personeelstekorten dragen bovendien ook niet bij aan een betere vindbaarheid van mensen die voor je of met je kunnen weken. Een specialist op dit gebied kan een oplossing zijn.

Van Holland Group neemt graag de Human Resources en Recruitment van je over. Onze deskundigheid bij het vinden van personeel in de Verenigde Staten helpt bedrijven om hun internationale activiteiten te voorzien van bekwame mensen.

De drie mogelijkheden voor personeel in Amerika

Personeel in het buitenland kan op drie manieren gerealiseerd worden:

 • Inhuren van een ‘independent contractor’
 • Inhuren van flexwerkers
 • Het in dienst nemen van eigen personeel

We leggen de drie opties hieronder aan je uit.

Independend contractors

In Nederland wordt zo iemand ook wel een vakspecialist, ZZP-er of interim genoemd. Iemand die diensten levert volgens een afspraak. Een afspraak kan een schriftelijk contract zijn, maar ook een mondelinge overeenkomst. Als een bedrijf een independent contractor aanstelt, geeft het een stukje van de regie uit handen. Het is namelijk zo dat deze “aannemers” vaak zelf mogen beslissen welke werkwijze ze hanteren en wat er precies gedaan wordt. Het bedrijf dat de specialist inhuurt, kan dikwijls alleen invloed uitoefenen op de bereikte resultaten. Gebruikelijk zijn vergoedingen per uur of op project basis. En heel soms als bonus een premie over het bereikte resultaat.

Denk er aan dat independend contractors een inspanningsverplichting hebben en geen resultaatverplichting. No-cure no-pay is in dit geval eerder no pay no cure. Goede teamleaden werken niet gratis of alleen op provisie.

Flexwerkers: uitzendkrachten

De tweede optie is het inzetten van flexwerkers. De definitie verschilt per bedrijf, daarom is het raadzaam om goed te weten (en op te schrijven) wat je verwacht van een flexwerker. Er zijn meerdere soorten flexwerk. Bij Van Holland Group gaan we vaak actief op zoek naar een uitzendkracht. Een uitzendkracht is één van de soorten flexwerkers. Uitzendkrachten staan onder contract bij een uitzendbureau dat dient als een soort uitvalsbasis. Ze verrichten werkzaamheden voor allerlei bedrijven, terwijl ze in dienst zijn van de uitzendbureaus. Als bedrijf kun je uitzendkrachten bijvoorbeeld inhuren om activiteiten te ondernemen in Amerika.

Werknemers van het eigen bedrijf

De derde optie is het inzetten van eigen personeel in de VS. De recruitment kan hierbij gedaan worden door het team van de Van Holland Group, waarna de geschikte mensen onder contract van jouw bedrijf staan. Het is de klassieke gang van zaken: je vindt goed personeel en biedt ze een contract aan. Aan jou en jouw bedrijf de taak om ze een functie te geven in de Verenigde Staten, om daar de nodige werkzaamheden uit te voeren!

Laat je team meegroeien met je bedrijf.
Bepaal je budget en start flexibel!

Payroll in Florida

In Nederland is salaris administratie vaak een tijdrovende en complexe taak. Uiteraard kan je alles zelf doen maar het volledig uitbesteden is ook een optie. Vanzelfsprekend is  Payroll ook in Amerika mogelijk. Samen met erkende payroll partners kunnen wij je HR-administratie in de VS overnemen en helpen met onder andere:

 • Salarisinhoudingen voor werknemers
 • Directe stortingen
 • Werkvergoeding
 • Loonheffingen
 • Online salarisinvoer
 • IRS-formulier 941 indienen
 • Verzekeringsbetaling
 • Inhoudingen Alimentatie kinderen
 • Eindejaar W-2 formulieren

Ben je op zoek naar personeel in de Verenigde Staten? Of ben je geïnteresseerd in de diverse mogelijkheden bij Van Holland Group? We bespreken graag de opties! We zetten onze expertise graag in voor het uitbrengen van persoonlijke adviezen. Neem eenvoudig contact met ons. Je kunt ons bereiken via telefoon of e-mail. Ook het plannen van een video meeting behoort tot de mogelijkheden. We staan altijd klaar voor een gesprek of een advies!

We helpen je graag met persoonlijk advies.

Bedrijf Starten in de USA

Wie zijn je klanten als je jouw producten of diensten gaat exporteren naar Amerika?

EMPOWERING INTERNATIONAL ENTREPRENEURS

Disclaimer: We geven geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document. Raadpleeg een advocaat om meer te weten te komen over de specifieke wettelijke vereisten per staat en land.

Scroll to top