1mrt

Wat is een Buffer BV?

We kennen allemaal het verhaal van de kat in de magnetron in Amerika. Op de verpakking stond niet dat het niet mag dus hup: een schadeclaim van miljoenen. Zaken doen in Amerika; het is niet de vraag of je een rechtzaak krijgt maar wanneer de dagvaarding op de mat valt.

Let op: We geven in dit artikel geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document.

Jouw bedrijf beschermen tegen aansprakelijkheden in de Verenigde Staten?

Als een Europees bedrijf de Amerikaanse markt betreedt of zijn activiteiten in de Verenigde Staten wil uitbreiden, moet het rekening houden met tal van juridische overwegingen. Hoewel het je misschien verrast om te horen dat de Verenigde Staten niet de hoogste aantal rechtszaken per inwoner hebben, is het onmiskenbaar dat het land bekend staat om zijn juridische cultuur en exorbitante geldelijke claims.

Het is van vitaal belang dat Europese bedrijven zich bewust zijn van deze potentiële aansprakelijkheden en de nodige maatregelen nemen om zichzelf te beschermen. Hier volgen enkele tips om de risico’s te beperken en je bedrijf te behoeden voor juridische problemen in de Verenigde Staten.

TIP 1: juridisch adviseur

Het is raadzaam om een ervaren juridisch adviseur in de hand te nemen die bekend is met de Amerikaanse juridische systemen en praktijken. Deze adviseur kan je helpen bij het opstellen en beoordelen van contracten, het adviseren over lokale wet- en regelgeving en het bieden van algemeen juridisch advies. Het is belangrijk om een goede verstandhouding op te bouwen met je juridisch adviseur en open te communiceren over je bedrijfsactiviteiten en risico’s.

TIP 2: Lokale Eisen

Je moet ervoor zorgen dat je bedrijf voldoet aan alle vereisten en normen van de Amerikaanse markt. Dit kan betrekking hebben op productveiligheid, etikettering, arbeids- en milieuregels, en andere branchespecifieke voorschriften. Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van deze regels en zorg voor naleving om mogelijke aansprakelijkheidskwesties te voorkomen.

Tip 3: Verzekeringen

Een andere belangrijke stap is het afsluiten van de juiste verzekeringspolissen om je bedrijf te beschermen tegen mogelijke aansprakelijkheden. Denk aan aansprakelijkheidsverzekering, productaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen kunnen helpen bij het dekken van kosten in geval van rechtszaken, schadeclaims of andere juridische kwesties. Raadpleeg een verzekeringsadviseur om de juiste dekking voor je bedrijf te bepalen.

Tip 4, de belangrijkste tip: De Buffer BV

Vaak kiezen Nederlandse ondernemers ervoor een zogenaamde export buffer BV. Deze BV kan je in
Nederland laten oprichten bij je eigen notaris. Onder de holding creëer je een nieuwe Export BV. Dit is een normale werkmaatschappij BV. En daaronder komt dan de nieuwe Inc.

Je mag als Nederlander een Inc oprichten, direct als Nederlandse BV of je plaatst er een export (buffer) BV tussen. Dit is altijd een keuze op basis van mogelijke rechtszaken en claims, omzet en belastingstructuur. Afhankelijk van persoonlijke situatie en advies van je Nederlandse accountant of notaris helpen we je hierin een keuze te maken.

Een Buffer BV noemen we in Amerika een Blocker Entity of ook wel een Blocker Corporation.

De term “blokkerende entiteit” zal iedere ervaren Amerikaanse advocaat je adviseren. Ook bij accountants, komt de term “blokkerende entiteit” eigenlijk van de belastingkant. Dat zijn fiscale constructies en dat is een Buffer BV niet. Een Buffer BV is in het verlengde van het “Kat in de magnetron-verhaal”. Een juridische constructie waar je samen met contracten, overeenkomsten, verzekeringen en nog meer de potentiële aansprakelijkheid blokkeert. Dus je moet je voorstellen dat je begint met slechts één entiteit voor het Amerikaanse bedrijf. Je richt je Inc. op, afhankelijk van wat het beste werkt voor jou en je bedrijf.

Buffer BV

Hopelijk groeit je bedrijf en wordt het Amerikaanse bedrijf steeds waardevoller met waarschijnlijk veel activa, zoals voorraad. Alles wat in een rechtszaak tegen je gevorderd kan worden, alles wat een rechter kan afnemen om aan een vonnis te voldoen, dat wil je beschermen. En als je slechts één entiteit hebt die voor 100% eigendom is van bijvoorbeeld het Nederlandse moederbedrijf, dan is het veel gemakkelijker om bij die activa te komen. Maar het is zeker logisch om een tweede entiteit te hebben die, zogezegd, daadwerkelijk Amerikaanse rechtbanken en invorderaars van een vonnis blokkeert om, bij wat je ook mag hebben, te komen.

En dat is meestal een holdingstructuur waarin de Europese entiteit het holdingbedrijf bezit, dat vervolgens voor 100% een Amerikaanse entiteit is en dan heeft die Amerikaanse entiteit weer een dochteronderneming, wat ook een Inc. kan zijn of zelfs meerdere dochterondernemingen kan hebben. Hoe succesvoller een Amerikaanse entiteit wordt, hoe logischer het is om verschillende Inc.’s te hebben, waarbij de ene alle intellectuele eigendommen heeft en de andere al het onroerend goed heeft, en dan is er nog een bedrijf dat de operationele entiteit is.

Wij zijn dus een groot voorstander van blocker entities.

Dat is dus in Nederland je Export BV; de Nederlandse Buffer BV. En dat is de Amerikaanse Blocker Entity, met ook misschien een aparte Holding Inc. met onderliggende Amerikaanse entities.

Herstructureren

Vaak zie je een onderneming starten met één Inc. in Amerika. En na een paar maanden of een jaar van groei komt er een Amerikaanse Holding structuur met onderliggende werkmaatschappijen. Of een aparte entiteit voor bijvoorbeeld het pand. Krijg je een investeerder of een nieuwe aandeelhouder dan is herstructureren altijd aan de orde.

Hoe werkt nu precies “asset protection”?

Ieder bedrijf is anders dus vergelijk het in Nederland met een Holding BV met daaronder een Werkmaatschappij BV. En vaak hangt onder die zelfde holding ook nog een Pand BV en een Pensioen BV. Door een aparte Export BV in Nederland op te richten als Buffer BV volg je het advies van de internationale topjuristen op dit gebied.

In de USA begin je vervolgens minimaal met één INC. En zijn de plannen groter dan zien we vaak ook daar een Holding INC met daaronder een Werkmaatschappij INC. Asset Protection is altijd maatwerk. Waar zitten de risico’s en waar zitten de belangen.

De meest gemaakte fout is rechtstreeks vanuit een NL BV zaken doen in de VS. Wij krijgen soms wel eens de opmerking te horen: “Ja maar dat gaat al tijden goed” of “Wij doen dit al jaren zo”. Tja… geblinddoekt autorijden kan ook een tijd goed gaan. Ook horen we soms vreemde adviezen van Nederlandse accountants die denken dat zaken doen in Amerika net zo iets is als zaken doen in Duitsland. Zorg dus altijd voor een brede internationale aanpak waarbij je het moederbedrijf in Nederland voldoende bescherming geeft.

Er bestaat voor beschermende constructies geen shortcuts. Wij helpen je graag om dit onderwerp van diverse kanten te bekijken om zo een goede afweging te maken tussen juridisch, fiscaal en zakelijk ondernemen in Amerika.

Meer weten?

Wat is een Buffer BV – Amerikaanse blocker entity of blocker corporations?
We helpen je graag met persoonlijk advies.

Raadpleeg een advocaat om meer te weten te komen over de specifieke wettelijke vereisten.
Tags:
Webredactie

Het team van de Van Holland Group helpt ondernemers, die hun producten of diensten willen verkopen in de Verenigde Staten. Met onze kantoren in Baarn NL, Miami & Cape Coral Florida en Houston Texas in Amerika plus een HUB netwerk in alle 50 staten zijn wij de No1 USA Specialist. - Onderzoek - Exportadvies - Inc Registreren - Begeleiding - We helpen je van A tot Z. Van de eerste marktverkenning, partner-search, company formation tot het opzetten van een complete sales- & marketing organisatie.

Aankomende evenementen

EMPOWERING INTERNATIONAL ENTREPRENEURS

Disclaimer: We geven geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document. Raadpleeg een advocaat om meer te weten te komen over de specifieke wettelijke vereisten per staat en land.

Scroll to top