16jun

Nieuwe afzetmarkten van toenemend belang

Nieuwe afzetmarkten in Oost-Azië en Noord-Afrika worden van toenemend belang voor de Nederlandse zuivelexport. Dit blijkt uit de jongste exportgegevens van de Europese Commissie.

De bekende afzetmarkten blijven ook nog een grote rol spelen, maar opvallend is de reeks nieuwe ‘grote’ bestemmingen. Zo is Japan in de eerste vier maanden van dit jaar de grootste afzetmarkt voor Nederlandse kaas buiten de EU, vóór Algerije, Zuid-Korea en de Verenigde staten. Voor magere melkpoeder is Thailand opeens de grootste afzetmarkt, vóór China, de Filippijnen en Algerije. De belangrijkste bestemmingen voor Nederlandse boter zijn de Verenigde Staten, Singapore en Egypte. De grootste markt voor volle melkpoeder is Koeweit.

Export blijft toenemen

Vanwege de nog altijd stijgende melkaanvoer, is het begrijpelijk dat Nederland meer moet exporteren. Al wordt er ook een aanzienlijk deel van de productie in interventie of eenjarige opslag gezet; sinds begin dit jaar een goede 37.000 ton magere melkpoeder.

Toch blijft de export dus toenemen. De Nederlandse kaasafzet binnen de EU steeg met 19%, de export naar landen buiten de EU steeg met 14%. De grootste exporttoename (buiten de EU) werd geboekt bij boterolie. Daarvan steeg de uitvoer in de eerste 4 maanden van dit jaar met 356%, van 3.000 ton naar 13.700 ton.

Exportbestemmingen zijn nog niet bekend. De export van boter steeg met een derde naar 9.100 ton en de export van condens steeg met bijna 9% naar 70.500 ton.

Bron: Boerderij.nl

Tags:
Webredactie

Het team van de Van Holland Group helpt ondernemers, die hun producten of diensten willen verkopen in de Verenigde Staten. Met onze kantoren in Baarn NL, Miami & Cape Coral Florida en Houston Texas in Amerika plus een HUB netwerk in alle 50 staten zijn wij de No1 USA Specialist. - Onderzoek - Exportadvies - Inc Registreren - Begeleiding - We helpen je van A tot Z. Van de eerste marktverkenning, partner-search, company formation tot het opzetten van een complete sales- & marketing organisatie.

Aankomende evenementen

EMPOWERING INTERNATIONAL ENTREPRENEURS

Disclaimer: We geven geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document. Raadpleeg een advocaat om meer te weten te komen over de specifieke wettelijke vereisten per staat en land.

Scroll to top