24mrt

USA, Verzekeren & Polisbladen

Steeds vaker krijgen wij vragen van bedrijven die zaken gaan doen in Amerika specifiek over verzekeren.   De verzekerings- en poliseisen van Amerikaanse ondernemingen kunnen behoorlijk verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Tijd om de hulp in te roepen van een verzekeringsdeskundige. In dit webinar ga ik in gesprek met met Robert Havekotte van InternationaalVerzekeren.nl .

Webinar USA - Verzekeren

Je staat op het punt om een hele mooie order binnen te slepen uit Amerika. En jouw opdrachtgever stuurt jou nog even dat ene PDFje waar je je handtekening onder moet zetten. Maar ja, waar teken je nou eigenlijk voor?  Vandaag praat ik met Robert Havekotte. Hij weet namelijk alles van verzekeringen en natuurlijk dan gespecialiseerd op Amerika.

Erik: 
Robert, leuk dat je mijn gast bent vandaag. Stel jezelf even voor.  

Robert: 
Robert Havekotte. Ik ben eigenaar, mede-eigenaar van Van Luin Assurantiekantoor in Midden-Nederland, dat zich op de zakelijke markt richt en eigenlijk aan de hand gelopen hobby heeft ontwikkeld voor het verzekeren van bedrijven in buitenland. Dat doen we met ons netwerk in heel veel landen, waaronder ook Amerika en ik kom steeds meer bedrijven tegen die die kant opgaan en vragen hebben. Dus naast mijn eigen bedrijf heb ik iets ontwikkeld dat heet “internationaal verzekeren” omdat ik het gewoon hartstikke zonde vindt wanneer mensen gaan ondernemen zonder de goede informatie op zak.  

Erik: 
Waar ik altijd benieuwd naar ben en ook jouw geval, hoe ben jij zo in verzekeringsland terecht gekomen?  

Robert: 
Toevallig. Zoals Iedereen. Er komt niemand bewust in de verzekeringswereld terecht. Ik heb altijd gewaterpolood, moest gaan werken. Iemand las een interview met me van, ik zocht werk. Hij zegt “Kom bij mij”. En dat bleek een verzekeringskantoor te zijn. Dat leek me helemaal niks. Met hem gesproken, heeft me uitgelegd wat hij deed, wat zijn werkzaamheden waren en op dat moment gedacht van, oké, dit is gaaf, bedrijven, internationaal. Ik ga het doen. En geen moment spijt van gehad.  

Erik: 
Nou daar hadden we het in de voorbesprekingen al even over gehad. Je had een heel mooi verhaal over iemand die, eigenlijk als ondernemer, te snel zo’n documentje tekent, ten aanzien van verzekeren. Kan je daar wat meer over vertellen? 

Robert: 
Ja, wanneer mensen naar Amerika gaan dan gaan ze zakendoen met Amerikanen en die hebben vaak één blik op de wereld en dat is een Amerikaanse blik. Daarmee denken ze dat iedereen aan hun zaken moet voldoen waaronder hun voorwaarde. En wij Nederlanders willen graag zakendoen, dus wij tekenen nog wel eens dat soort dingen. In de hoop dat het wel goed komt. En vaak blijkt dat dat toch niet zo is, want men tekent iets waar ze eigenlijk niet kunnen voldoen en is eigenlijk zonde.  

Erik: 
Nou, ik begrijp ik ook van jou dat vaak contracten die worden, zeg maar al wel onderhandeld door advocaten of de ondernemer vindt dat hij het zelf ook wel kan doen. Dat is ook weer een hele spannende. Maar zo’n verzekering wordt er dan een beetje achteraf in gefietst. Dus je hebt eigenlijk bijna de deal al rond. De container staat al klaar en dan? Wat gaat er dan mis? Zo een een of andere bijzondere voorwaarde?  

Robert:  
Nou, wat je ziet, is dat men in Amerika bijvoorbeeld vaak wil dat ze ook op de polis komen te staan en dat is in Nederland nog wel eens een uitdaging. Dat is een van de uitdagingen die een ondernemer heeft. En daarmee achteraf, nadat die container In de haven staan, denkt van oké, ik moet ook nog wat verzekeren. En dan bellen ze op en zeggen “Robert, kun je voldoen aan dit Amerikaanse contract? En heel vaak is het antwoord: Nee.  En dan begint eigenlijk het gesprek achteraf en het zou supermooi zijn als we dat voor vooruit konden doen. Dat scheelt heel veel tijd en scheelt heel veel werk.  

Erik:  
Dat “op de polis bijschrijven”. Nou, dat heb je mij natuurlijk al een keertje uitgelegd, maar voor de mensen die ook zitten te kijken, hoe moet ik me dat voorstellen? Want zo’n polis kennen we allemaal, vroeger kregen je zo’n heel een pakket met het CD-tje en nu krijg je een PDF-je. Maar hoe werkt dat, wat wordt er, wat wordt er dan waar geschreven?

Robert:  
Amerikanen doen al altijd het spelletje niet op mijn polis verzekerd. Ik krijg liever een uitkering van jouw polis, dan dat jij op die van mij zit. Dus wat ze proberen te doen is te zorgen als er een claim komt op basis van het product wat ze kopen van het Nederlandse bedrijf, Én ze worden aansprakelijk gesteld, dat het eigenlijk op mijn polis plaatsvindt. Dus ze willen op mijn polis staan als ook medeverzekerde. En dat is een uitdaging in Nederland en zoals de Amerikanen het trouwens zelf willen, dat is ook wel grappig, dat mag niet eens in Amerika, maar ze vragen het wel.  

Erik: 
Zou jij nou op een gegeven moment, want dit zijn eigenlijk allemaal verzekeringseisen van jouw nieuwe klant, of potentiële partner in Amerika die dingen bij jou gaat bestellen, zou je nou heel kort door de bocht zeggen op gegeven moment, liever niet zoiets raars tekenen én maar van de deal afzien of het goed verzekerd hebben om heel veel gedoe en gezeur te voorkomen? 

Robert: 
Ik zou zeggen, het is net als met huwelijkse voorwaarden, die sluit je best af voor je huwelijk, niet als je al getrouwd bent. Dus wat mij betreft, kijk van tevoren naar je contracten, lees ze goed, laat ze goed lezen. Ga naar specialisten of kom bijvoorbeeld bij ons, wij kijken naar het aansprakelijkheid gedeelte. Daar gaat het vaak over. En de eisen is ze daaraan stellen én vooraf kun je heel veel dingen weg onderhandelen met die Amerikanen. En dat is veel makkelijker dan achteraf naar je handtekening nog wat proberen aan te passen. 

Erik: 
Dan heb je ook nog een heel White paper geschreven. Nou, zo meteen zetten we natuurlijk hieronder het filmpje nog even de link naar het White paper. Maar daar leg je eigenlijk precies uit wat Iedereen zelf moet doen? 

Robert:  
Ja en waar ze op moeten letten. Want heel veel bedrijven gaan op dit moment naar Amerika toe. Supermooi, moet je ook vooral lekker blijven doen. Maar… ze krijgen contracten en heel veel van die contracten kennen vaste onderdelen. Lees het, kijk het en we hebben een White paper geschreven waarin we eigenlijk door een contract heen lopen met allerlei termen waar je nu overheen leest. Of die Google zo vertaalt dat je denkt van nou, oh komt wel goed. Waarbij we ze meenemen en zeggen van jongens, kijk hiernaar, lees het door, bereid je voor en als je het niet weet, kom met vragen. Bij je eigen adviseur of bij ons.  

Erik:  
En ik hoorde ‘m daar al. Heel veel mensen doen dat. Ik gebruik wel even Google Translate. Nou daar kunnen we nog wel een apart seminar aan wijden. Want dat gaat heel vaak natuurlijk super mis dat dan toch net de essentie van zo’n juridisch woord mist en daarvoor kunnen mensen uiteraard jou bellen.  

Robert:  
Of mailen. Of bellen. Ik vind leuk om bedrijven te helpen. En ook te zorgen dat ze op een goede manier gaan ondernemen. En soms kan een belletje of een mailtje vooraf ontzettend veel gedoe en gezeur voorkomen. En dan kun je dus echt wat rustiger zakendoen met Amerika. Daar gaat het uiteindelijk om. 

Erik: 
Superleuk. Dank je wel voor deze kleine inkijk in de wereld van verzekeren. En heb je natuurlijk vragen voor Robert, en je kan altijd direct contact met hem opnemen, maar ik zou het ook leuk vinden als je gewoon even comments hier achterlaat. Dan kunnen we kijken of we volgende keer op jouw onderwerp kunnen terugkomen. Robert, dankjewel en we zien jullie graag weer een volgende keer. 

Download Gratis Whitepaper

Vanuit Nederland alles verzekeren kan betekenen dat je in een aantal landen belasting ontduikt.

In 5 stappen succesvol internationaal verzekerd. Je kunt het gratis whitepaper van Robert Havekotte vinden bij op de speciale website:

www.internationaalverzekeren.nl/nl/usa

Link naar YouTube.com

Link naar Vimeo.com

Persoonlijk contact?

We helpen je graag met persoonlijk advies.
Tags:
Webredactie

Het team van de Van Holland Group helpt ondernemers, die hun producten of diensten willen verkopen in de Verenigde Staten. Met onze kantoren in Baarn NL, Miami & Cape Coral Florida en Houston Texas in Amerika plus een HUB netwerk in alle 50 staten zijn wij de No1 USA Specialist. - Onderzoek - Exportadvies - Inc Registreren - Begeleiding - We helpen je van A tot Z. Van de eerste marktverkenning, partner-search, company formation tot het opzetten van een complete sales- & marketing organisatie.

Leave a reply

Aankomende evenementen

EMPOWERING INTERNATIONAL ENTREPRENEURS

Disclaimer: We geven geen juridisch advies en dit is ook geen juridisch document. Raadpleeg een advocaat om meer te weten te komen over de specifieke wettelijke vereisten per staat en land.

Scroll to top